Meten is weten

        &     

‘Ieder mens heeft recht op vervulling van zijn basislevensbehoeften,

waarvan betrouwbaar drinkwater de belangrijkste is.’

 Een filosofie waar AWT in gelooft en voor staat!

 

Helaas zijn wereldwijd de middelen voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden beperkt, ondanks de vele organisaties die zich hiervoor inzetten. Vandaar het belang om effectieve hulp tegen lage kosten te realiseren.

Waterhelp is als specialist op watergebied in staat haar kennis en middelen beschikbaar te stellen, de reden voor AWT om in 2011 samen met Waterhelp waterpunten in Tanzania te willen realiseren.

Waarom Stichting Waterhelp

Stichting Waterhelp is net als AWT een specialist op watergebied. Ze heeft als doel het leveren van nood- en structurele hulp voor de realisatie van watervoorzieningen in ontwikkelingslanden. Deze hulp is niet-commercieel, maar wordt wel op professioneel niveau uitgevoerd. Bij de uitvoering van de projecten staat de duurzaamheid van de hulp en de toegepaste technieken voorop. Waterhelp werkt samen met de lokale partnerorganisatie  SHIPO en voert haar projecten uit in nauwe samenwerking met de districtsautoriteiten en lokale overheden in Tanzania.

 

Waarom touwpomp punten

Drinkwater moet veilig zijn en blijven. Dit kan het beste als drinkwater projecten in combinatie met sanitaire projecten en een degelijk hygiëne programma worden uitgevoerd. Bij de keuze van de methode en de nodige materialen wordt gekeken naar de lokale kennis en de verkrijgbaarheid van materialen op de lokale markt. Onderhoud van de systemen vormt in de meeste gevallen namelijk het grootste struikelblok. Daarom worden voornamelijk technieken ingezet waarvan de onderdelen lokaal verkrijgbaar zijn en met lokale middelen onderhouden kunnen worden. Deze technieken zijn heel geschikt voor de zuidelijke hooglanden van Tanzania, omdat het grondwater meestal niet dieper dan 40 meter zit en de bodemsoort geschikt is voor handmatig boren. In tegenstelling tot mechanische pompen kan de touwpomp lokaal geproduceerd worden en is hierdoor een factor vijf tot acht keer goedkoper dan commerciële technieken. Mits goed geïntroduceerd blijkt dat 90% van de touwpompen blijven werken, ook lang na de installatie. 

Touwpomppunt

 

 

 

Werkwijze

In veel dorpen in Tanzania staat men te springen om boorputten en hand gegraven putten met touw­pompen aan te leggen. De mensen doen een groot deel van het werk zelf en betalen ook een deel van de kosten. Een boorgat met touw­pomp wordt door zo’n tien families aangeschaft die zelf 50 tot 100 euro bijdragen aan de kosten, plus alle arbeid. Iedere put met pomp wordt gebruikt door gemiddeld 70 personen. Het water wordt naast huishoudelijk gebruik ook gebruikt om groentetuinen te irrigeren. Dat levert belangrijke voeding voor de kinderen op en daarnaast een extra inkomen, omdat een deel van de groenten verkocht wordt.

        

 

Onderhoud

 

De kracht van de werkwijze van Waterhelp is dat zij niet alleen het project begeleiden, maar ook de lokale bevolking trainen de eenmaal aangelegde putten te onderhouden en zo nodig te kunnen repareren. Per waterpunt worden 2 'caretakers’ getraind in het onderhoud en reparatie van de touwpomp. Aangezien alle onderdelen en materialen lokaal verkrijgbaar zijn, kunnen dorpelingen zelfstandig in het onderhoud voorzien.

 

      

 

 

AWT

De werkwijze van Waterhelp, de duurzaamheid van de waterpunten en de betrokkenheid van de lokale bevolking, heeft AWT geïnspireerd om deze organisatie financieel te ondersteunen; van elke liter geregenereerde hars zal AWT € 0,05 doneren.

Mede dankzij onze klanten hebben we in 2010, 2011, 2012 en 2013 al 16 waterpunten kunnen laten slaan, AWT hoopt in 2014 nog eens 4 waterpunten te kunnen realiseren.

Door uw demiwater bij AWT te bestellen koopt u niet alleen de hoogste kwaliteit water maar deelt u ook kwaliteit van leven met anderen.

Alvast bedankt.

Douwe Andela

Ga voor meer informatie over Waterhelp naar de website: http://www.waterhelp.eu

AWT produkten zijn milieuvriendelijk. Elk gebruikt item komt in aanmerking voor navulling, hergebruik en/of omwisseling waarna 100% van de onderdelen opnieuw gebruikt worden in de produkten.

 

 

 

Demiwater

Demiwater is Andela Watertechniek BV (AWT). Specialist in het produceren van demiwater en het regenereren van ionenwisselaars. Voor iedere denkbare toepassing hebben wij een passende oplossing.

Denkt u daarbij aan; glasbewassing, autowasstraten, accuwater, laboratoria , horeca vaatwassers, ijsmachines, luchtbevochtiging, boilers, boten, het regenereren van ionenwisselaars, etc. De toegepaste technieken hiervoor zijn ionenuitwisseling met behulp van speciale demiharsen en omgekeerde osmose.

AWT biedt als enige de wisseltankservice. Uniek aan deze service is dat de harsvulling van de tanks, als deze verzadigd is, bij ons wordt geregenereerd. AWT beschikt namelijk over een eigen regeneratiestation waar verschillende soorten ionenwisselaars geregenereerd kunnen worden. Alle merken demipatronen kunnen door AWT worden geregenereerd: Aquadem, Aquapura, Aquapur, Behropur, Metamij, Seradest, SG, USF en anderen. Wij leveren ook 1000 liter IBC tanks met demiwater.

Dit is een milieutechnisch verantwoord proces, waarbij alle ingrediënten worden hergebruikt. Verder leveren wij demi tank systemen, omgekeerde osmose systemen, waterontharders, ontijzering filters, uv lampen, kaarsenfilters etc. Deze systemen worden op maat gemaakt voor elke wenselijke toepassing.

 Meten is weten

Wilt u meer informatie of een demonstratie?

U kunt ons telefonisch bereiken op 0346-210052, een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ons bezoeken op de Industrieweg 13d in Maartensdijk (tussen Hilversum en Utrecht).


 

   Meten is weten

Wat is demiwater?

Omschrijving demineralisatie dmv ionenuitwisseling:

In water zitten opgeloste mineralen en zouten. Deze opgeloste zouten en mineralen zijn opgedeeld in positief geladen kationen en negatief geladen anionen. Demineralisatie kan deze ionen terugbrengen naar zeer lage concentraties dmv ionenuitwisseling.

Kationen worden verwijderd door kation uitwisseling hars. Dit hars wisselt sodium, calcium en andere kationen voor waterstof ionen(H+). Deze uitwisseling produceert zuur die moet worden verwijderd of geneutraliseerd door een anion uitwisselings hars.

Er worden twee verschillende types anion hars gebruikt voor demineralisatie: zwak- basische en sterk-basische uitwisselaars. Beide types wisselen chloride, sulfide, bicarbonaat en carbonaat anionen uit tegen hydroxide ionen(OH?). Sterk-basische hars wisselt daarnaast ook kiezelzuur en silicaat uit tegen hydroxyl ionen. De waterstof ionen van de kation uitwisseling vormen samen met de hydroxyl ionen van de anion uitwisseling het eindproduct “puur water” (HOH of te wel H2O) .

Omdat dit demineralisatie proces zo effectief is wordt de geleverde water kwaliteit in eenheden van (elektrische)geleidbaarheid en respectievelijk weerstand vermogen van het geproduceerde water weergegeven.. Geleidbaarheid wordt weergegeven in micro siemens per centimeter en weerstand in ohm–cm. De kwaliteit van gedemineraliseerd water is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het water dat behandeld dient te worden, het type uitwisselingshars en de hoeveelheid hars en het aantal hars tanks.

Duo-bed wissel demi’s bestaan uit twee tanken, één met kation en één met anion hars. Een duo-bed zwak basische demi tank levert een geleidbaarheid van ongeveer 20 microsiemens/cm (weerstand ongeveer 50.000 ohm-cm). Een duo-bed sterk basische demi tank leverd een geleidbaarheid van ongeveer 5 microsiemens/cm (weerstand ongeveer 200.000 ohm-cm).

In een mixed-bed demi tank zijn de kation en anion harsen grondig gemixed in één tank. De hars korrels van opeenvolgende kation-anion harsen in één tank zorgen voor een zeer hoge water kwaliteit. Een mixed-bed demi tank kan een geleidbaarheid leveren van kleiner dan 1 microsiemens/cm (weerstand van meer dan 1.000.000 ohm-cm). Dit staat gelijk aan een sodium chloride gehalte van minder dan 0.5 milligram per liter .

De harsen moeten geregenereerd worden als ze niet langer de gewenste water kwaliteit kunnen leveren. In het geval van de duo-bed demi wordt de kation tank voor 5 tot 10 minuten opgespoeld, waarna het hars bed met een 6 % oplossing van zoutzuur (HCL) gewassen wordt. De anion tank wordt daarna opgespoeld en gewassen met een 5% oplossing van natronloog (NaOH ). Beide tanks worden nagespoeld totdat alle restanten zijn verwijderd en als laatste stap worden de tanks getest op de te leveren water kwaliteit.
Bij een mixed-bed demi tank worden de kation en anion harsen eerst gescheiden waarna ze individueel geregenereerd worden. Na regeneratie en naspoelen worden de harsen weer gemixed met gebruik van lucht(compressor).


Technische publicaties van harsfabrikanten

Deionization in a nutshel (PDF file, 194 kb)

Ion exchange primer - from Sybron Chemicals Inc. (PDF file, 457 kb)

Essentials of Ion Exchange (PDF file, 29 kb) presented at the 25th Annual WQA Conference, 17 March 1999 by Francis J. DeSilva

Characteristics of DI (PDF file, 17 kb)

Impurities in water (PDF file, 113 kb)

Introduction to Industrial Ion Exchange (PDF file, 117 kb) from Sybron Chemicals Inc.

Methods of Purification (PDF file, 51 kb)

Ion Exchange Process (PDF file, 95 kb) from Nalco Chemical Company.

Waterkwaliteitsmeters, kwaliteitscontrole meters, geleidbaarheidsmeters, TDS meters, microsiemens meters, Ohm meters;

 

Voor elk demiwater- of filtersysteem is het noodzakelijk dat de kwaliteit uiterst zuiver blijft. Alle systemen van AWT worden voorzien van waterkwaliteitsmeters waarmee eenvoudig te schoonheidswaarde af te lezen is. Op die manier kunnen klanten van AWT zelf bepalen wanneer tanks omgewisseld moeten worden (zie Wisseltankservice) of tanks laten bijplaatsen. Wij kunnen alle meters leveren.

Onze AWT testkit waterhardheid in Duitse graden is bij ons te bestellen per mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch; 0346-210052.